Az allergén táblázatok olyan fontos eszközök, amelyek
segítségével könnyen nyomon követhetjük a különböző élelmiszerekben található
allergén anyagokat. Ezek az anyagok olyan fehérjék, amelyek az immunrendszer
túlzott reakcióját váltják ki az arra érzékeny embereknél. Az allergén
táblázatokban általában az összetevők listáját találjuk, és mellettük
feltüntetik, hogy az adott anyag potenciálisan allergiás reakciót válthat-e
ki. A leggyakoribb allergének közé tartoznak a tejtermékek, a diófélék, a tojás
és a glutén. Az ilyen táblázatok segítségével könnyedén elkerülhetjük azokat
az ételeket, amelyek allergiás tüneteket okozhatnak számunkra. Fontos
kiemelni, hogy az allergén táblázatok nem csak az élelmiszerek csomagolásán
találhatóak meg, hanem az éttermekben is egyre gyakrabban láthatjuk őket.
Ezek segítségével akár egy étteremben is könnyen megtalálhatjuk azt az ételt,
amit gond nélkül fogyaszthatunk. Összességében tehát elmondható, hogy az
allergén táblázatok nagy segítséget nyújtanak az élelmiszerallergiában
szenvedőknek abban, hogy könnyen kerülhessék azokat az ételeket, amelyek
kellemetlen tüneteket okozhatnak számukra. Érdemes tehát figyelemmel kísérni
ezeket a táblázatokat, hogy biztonságban tudhassuk magunkat és étkezhessünk
egészségesen.