A gyümölcsfák permetezése fontos feladat a terméshozam
növelésében és a növényvédelemben. A megfelelő időben és módon végzett
permetezés segít megelőzni a kártevők és betegségek terjedését, valamint
biztosítja a egészséges gyümölcsök fejlődését. Az ideális permetezési
időpontokat általában tavasszal és ősszel kell megejteni. Tavasszal általában
a virágzási időszak előtt, illetve utána célszerű permetezni, hogy megelőzzük
a különböző gombabetegségek és rovarok elszaporodását. Ősszel pedig azért fontos
a permetezés, mert ekkor felkészítjük a fát a téli pihenésre, és megelőzzük a
későbbi fertőzéseket. A permetezéshez használt szereknek is figyelmet kell
szentelni. Fontos, hogy csak engedélyezett növényvédő szereket használjunk,
és mindig tartsuk be az adagolási útmutatókat. A leggyakrabban használt
permetezőszer típusok között szerepelnek például a rézbázisú szerek, olajok
vagy kén. Az alábbi táblázat segítségével könnyen nyomon követhetjük, mikor
melyik gyümölcsfát kell permetezni: Gyümölcsfa típusa Permetezés ideje Alma-
és körtefa Tavasszal virágzási idő előtt és után; Ősszel Cseresznye- és
meggyfa Tavasszal rügyfakadás előtt és után; Nyár elején Szőlő Tavasszal
rügyfakadás előtt; Nyár elején Szilva Tavasszal virágzási idő előtt és után;
Ősszel Ezek az egyszerű irányelvek segítenek abban, hogy egészséges
gyümölcsöt teremjenek fáink, és minimalizáljuk a betegségek kockázatát. Ne
feledkezzünk meg a rendszeres ellenőrzésekről sem, hogy időben észleljük a
problémákat, és megfelelően kezelhessük azokat. Ezzel hosszú távú sikert
érhetünk el gyümölcsfáink nevelésében.