A gyümölcsök nagyszerű és egészséges ételek, tele vannak
vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Azonban fontos tudni, hogy a
gyümölcsökben található természetes cukor mennyisége eltérő lehet. Ezért
fontos figyelembe venni a cukortartalmukat, különösen azoknak, akik figyelnek
az étrendjükre vagy esetleg cukorbetegségben szenvednek. A cukortartalom
általában fruktóz formájában található meg a gyümölcsökben, ami egy
természetes cukorfajta. A fruktóz fogyasztása általában nem okoz olyan
hirtelen vércukorszint-emelkedést, mint a glükóz vagy a szacharóz esetén.
Ennek ellenére fontos tudni, hogy túlzott mennyiségben való fogyasztása sem
ajánlott. A táblázatok segítségével könnyen összehasonlíthatjuk a különböző
gyümölcsök cukortartalmát. Általában a bogyós gyümölcsök (pl. málna, áfonya)
és a citrusfélék (narancs, mandarin) alacsonyabb cukortartalommal
rendelkeznek, míg például a banán vagy az ananász magasabb fruktóz tartalmú
lehet. Fontos megjegyezni, hogy csak azért, mert egy gyümölcs magasabb
cukortartalommal rendelkezik, még nem jelenti azt, hogy nem lehet
fogyasztani. Mindig fontos figyelembe venni az adott élelmiszer teljes
tápértékét és az egyensúlyt az étrendünkben. Összességében tehát fontos tudni
a gyümölcsök cukortartalmát, de ez nem jelenti azt, hogy teljesen el kell
kerülni őket. A változatos étrend és az egyensúly kulcsfontosságú minden
egészséges táplálkozási tervben. Érdemes tehát figyelni a mikrotápanyagokra
is, nem csak a makrotápanyagokra koncentrálni.Így élvezhetjük az ízeket és az
egészséget is!