Élelmiszerek Jódtartalma Táblázat

ÉlelmiszerJódtartalom (µg/100g)
Jódos só20 000 – 70 000
Tőkehal110 – 150
Tonhal50 – 80
Lazac30 – 50
Garnélarák90 – 110
Tengeri moszat (nori)2 000 – 6 000
Tej10 – 50
Jogurt7 – 20
Tojás10 – 15
Marhahús5 – 15
Csirkehús2 – 10
Sertéshús3 – 8
Dió3 – 5
Burgonya1 – 5
Zöldbab3 – 4
Spenót2 – 5
Fejes saláta1 – 2
Sárgarépa1 – 2
Rizs1 – 2
Kenyér2 – 5

Fontos tudnivalók:

A tengeri eredetű ételek a legjobb jódforrások, különösen a tengeri halak és az algák.
A tej és tejtermékek jó mennyiségű jódot tartalmaznak, különösen, ha az állatok jódos takarmányt kaptak.
A jódos só az egyik legfontosabb jódforrás a mindennapi étrendben.
A húsok és zöldségek általában kevés jódot tartalmaznak, kivéve, ha a talaj is jódos volt.