Lassan Felszívódó Szénhidrát Táblázat Pdf

ÉlelmiszerGlikémiás index (GI)Szénhidrát tartalom (g/100g)Fő előnyök
Zabpehely40-5060-70Hosszú felszívódás, tartós energia
Teljes kiőrlésű kenyér50-5540-50Magas rosttartalom, stabil vércukorszint
Bulgur46-4870-75Rostban gazdag, alacsony GI
Barna rizs50-5570-75Teljes értékű szénhidrátforrás
Hajdina45-5060-65Fehérjében és rostban gazdag
Quinoa50-5557-64Gluténmentes, magas fehérjetartalom
Csicseriborsó30-3550-60Lassú vércukor-emelkedés, laktató
Lencse30-4060-65Magas fehérje- és rosttartalom
Bab (főtt)30-4055-60Jó fehérje- és rostforrás
Édesburgonya50-5520-25Vitaminokban gazdag, alacsony GI
Diófélék, mandula10-2010-20Egészséges zsírok, lassú felszívódás
Natúr joghurt (cukor nélkül)35-405-10Fehérjeforrás, jó emésztéshez
Zöldségek (brokkoli, spenót, cukkini)10-305-10Magas rosttartalom, alacsony GI

Miért előnyösek a lassan felszívódó szénhidrátok?

Egyenletes vércukorszintet biztosítanak – elkerülik a hirtelen inzulin-ingadozást.
Tartós energiát adnak – hosszabb ideig biztosítanak teltségérzetet.
Előnyösek fogyókúrázóknak és cukorbetegeknek – segítik a szénhidrát-anyagcserét.