Purin Tartalmú Ételek Táblázat

Purin Tartalmú Ételek Táblázat

A purinban gazdag ételek fogyasztása megemelheti a húgysavszintet, amely köszvény kialakulásához vezethet.
Az alábbi táblázat az élelmiszereket purintartalmuk szerint csoportosítja, hogy segítsen a megfelelő étrend összeállításában.


Élelmiszerek Purintartalom Szerint

Élelmiszer TípusPurin Tartalom (mg/100 g)Húgysav (mg/100 g)Ajánlás
Nagyon magas (150-1000 mg)Kerülendő
– Szardínia (konzerv)4801150Kerülendő
– Makréla360870Kerülendő
– Belépések (máj, vese)300-800720-1920Kerülendő
– Hering300720Kerülendő
– Szardella300720Kerülendő
Magas (100-150 mg)Csökkentett fogyasztás
– Lazac150360Mérsékelt fogyasztás
– Csirkemell150360Mérsékelt fogyasztás
– Marhahús110260Mérsékelt fogyasztás
– Pulykahús150360Mérsékelt fogyasztás
Közepes (50-100 mg)Mértékkel fogyasztható
– Sertéshús90215Mértékkel fogyasztható
– Borjúhús80192Mértékkel fogyasztható
– Hüvelyesek (lencse, bab)70-80170-192Mértékkel fogyasztható
– Spenót70170Mértékkel fogyasztható
Alacsony (0-50 mg)Szabadon fogyasztható
– Tejtermékek (tej, sajt)0-200-50Szabadon fogyasztható
– Tojás0-100-25Szabadon fogyasztható
– Zöldségek (saláta, uborka)0-200-50Szabadon fogyasztható
– Gyümölcsök0-100-25Szabadon fogyasztható
– Diófélék, magvak0-300-75Szabadon fogyasztható

Ajánlások Köszvényeseknek:

  • Kerüld a nagyon magas purintartalmú ételeket, mivel ezek növelhetik a húgysavszintet és rohamokat idézhetnek elő.
  • Mérsékeld a magas és közepes purintartalmú ételek fogyasztását, különösen húsok, halak és hüvelyesek esetén.
  • Szabadon fogyaszthatók: Alacsony purintartalmú ételek, mint a tejtermékek, tojás, zöldségek és gyümölcsök.
  • Igyál sok vizet: A megfelelő folyadékbevitel segít a húgysav kiürítésében.

Miért Fontos a Purinbevitel Szabályozása?

  • A purinok lebomlásakor húgysav keletkezik a szervezetben.
  • Magas húgysavszint esetén kristályok rakódhatnak le az ízületekben, amelyek köszvényes rohamokat okoznak.
  • A purinszegény diéta csökkenti a húgysavszintet, és megelőzi a köszvényes rohamokat.

Tippek a Purinszegény Étrendhez:

  • Húsfogyasztás: Válassz fehér húsokat (csirke, pulyka) vörös húsok helyett, és csökkentsd az adagok méretét.
  • Halak: Kerüld a magas purintartalmú halakat (pl. szardínia, makréla), de lazacot és tonhalat mértékkel fogyaszthatsz.
  • Növényi fehérjék: Használj tojást, tejtermékeket vagy növényi fehérjéket (pl. tofu) fehérjeforrásként.
  • Alkohol: Kerüld az alkoholt, különösen a sört, mivel növeli a húgysavszintet.
  • Folyadékbevitel: Igyál napi 2-3 liter vizet, hogy elősegítsd a húgysav kiürítését a szervezetből.

Figyelmeztetés:

  • Az étrend megváltoztatása előtt konzultálj orvossal vagy dietetikussal, különösen, ha köszvényed van vagy más egészségügyi problémád.
  • A táblázat általános iránymutatás, és egyéni különbségek előfordulhatnak a szervezet purinanyagcseréjében.