Purin Tartalmú Ételek Táblázat
A purinban gazdag ételek fogyasztása megemelheti a húgysavszintet, amely köszvény kialakulásához vezethet.
Az alábbi táblázat az élelmiszereket purintartalmuk szerint csoportosítja, hogy segítsen a megfelelő étrend összeállításában.
Élelmiszerek Purintartalom Szerint
Élelmiszer Típus | Purin Tartalom (mg/100 g) | Húgysav (mg/100 g) | Ajánlás |
---|---|---|---|
Nagyon magas (150-1000 mg) | Kerülendő | ||
– Szardínia (konzerv) | 480 | 1150 | Kerülendő |
– Makréla | 360 | 870 | Kerülendő |
– Belépések (máj, vese) | 300-800 | 720-1920 | Kerülendő |
– Hering | 300 | 720 | Kerülendő |
– Szardella | 300 | 720 | Kerülendő |
Magas (100-150 mg) | Csökkentett fogyasztás | ||
– Lazac | 150 | 360 | Mérsékelt fogyasztás |
– Csirkemell | 150 | 360 | Mérsékelt fogyasztás |
– Marhahús | 110 | 260 | Mérsékelt fogyasztás |
– Pulykahús | 150 | 360 | Mérsékelt fogyasztás |
Közepes (50-100 mg) | Mértékkel fogyasztható | ||
– Sertéshús | 90 | 215 | Mértékkel fogyasztható |
– Borjúhús | 80 | 192 | Mértékkel fogyasztható |
– Hüvelyesek (lencse, bab) | 70-80 | 170-192 | Mértékkel fogyasztható |
– Spenót | 70 | 170 | Mértékkel fogyasztható |
Alacsony (0-50 mg) | Szabadon fogyasztható | ||
– Tejtermékek (tej, sajt) | 0-20 | 0-50 | Szabadon fogyasztható |
– Tojás | 0-10 | 0-25 | Szabadon fogyasztható |
– Zöldségek (saláta, uborka) | 0-20 | 0-50 | Szabadon fogyasztható |
– Gyümölcsök | 0-10 | 0-25 | Szabadon fogyasztható |
– Diófélék, magvak | 0-30 | 0-75 | Szabadon fogyasztható |
Ajánlások Köszvényeseknek:
- Kerüld a nagyon magas purintartalmú ételeket, mivel ezek növelhetik a húgysavszintet és rohamokat idézhetnek elő.
- Mérsékeld a magas és közepes purintartalmú ételek fogyasztását, különösen húsok, halak és hüvelyesek esetén.
- Szabadon fogyaszthatók: Alacsony purintartalmú ételek, mint a tejtermékek, tojás, zöldségek és gyümölcsök.
- Igyál sok vizet: A megfelelő folyadékbevitel segít a húgysav kiürítésében.
Miért Fontos a Purinbevitel Szabályozása?
- A purinok lebomlásakor húgysav keletkezik a szervezetben.
- Magas húgysavszint esetén kristályok rakódhatnak le az ízületekben, amelyek köszvényes rohamokat okoznak.
- A purinszegény diéta csökkenti a húgysavszintet, és megelőzi a köszvényes rohamokat.
Tippek a Purinszegény Étrendhez:
- Húsfogyasztás: Válassz fehér húsokat (csirke, pulyka) vörös húsok helyett, és csökkentsd az adagok méretét.
- Halak: Kerüld a magas purintartalmú halakat (pl. szardínia, makréla), de lazacot és tonhalat mértékkel fogyaszthatsz.
- Növényi fehérjék: Használj tojást, tejtermékeket vagy növényi fehérjéket (pl. tofu) fehérjeforrásként.
- Alkohol: Kerüld az alkoholt, különösen a sört, mivel növeli a húgysavszintet.
- Folyadékbevitel: Igyál napi 2-3 liter vizet, hogy elősegítsd a húgysav kiürítését a szervezetből.
Figyelmeztetés:
- Az étrend megváltoztatása előtt konzultálj orvossal vagy dietetikussal, különösen, ha köszvényed van vagy más egészségügyi problémád.
- A táblázat általános iránymutatás, és egyéni különbségek előfordulhatnak a szervezet purinanyagcseréjében.