Pálinka Higítása Desztillált Vízzel Táblázat

A kalkulátor 15- 30°C-os alkoholhőmérséklet között számol.

Pálinka Hígítás Kalkulátor

Eredmény itt jelenik meg.

Pálinka hígítási táblázat desztillált vízzel

Kiinduló alkoholfok (°)Cél alkoholfok (°)1 liter pálinkához szükséges víz (ml)
60%50%200 ml
60%45%333 ml
60%40%500 ml
55%50%100 ml
55%45%222 ml
55%40%375 ml
50%45%111 ml
50%40%250 ml
50%35%429 ml
45%40%125 ml
45%35%286 ml

Hőmérsékleti korrekciós táblázat pálinkához

(20°C-on kalibrált alkoholmérő esetén)

Hőmérséklet (°C)Korrekció (hozzáadandó vagy kivonandó érték a mért alkoholfokból)
15°C-1.3%
16°C-1.1%
17°C-0.9%
18°C-0.7%
19°C-0.5%
20°C0 (nincs korrekció)
21°C+0.5%
22°C+0.9%
23°C+1.3%
24°C+1.7%
25°C+2.1%
26°C+2.5%
27°C+2.9%
28°C+3.3%
29°C+3.7%
30°C+4.1%
31°C+4.5%
32°C+4.9%
33°C+5.3%
34°C+5.7%
35°C+6.1%
36°C+6.5%
37°C+6.9%
38°C+7.3%
39°C+7.7%
40°C+8.1%

Hogyan használd a táblázatot?

  1. Mérd meg a pálinka alkoholfokát hagyományos alkoholmérővel.
  2. Nézd meg a hőmérsékletet a folyadékban.
  3. Használd a táblázatot: Ha pl. 30°C-os a pálinkád, és az alkoholmérőd 50%-ot mutat, akkor a valós alkoholfok 50% + 4.1% = 54.1%.
  4. Ezzel az értékkel számolj a hígításhoz, nem az alkoholmérő közvetlen értékével.

Pálinka hígítás lépései:

  1. Mérd meg a pálinka kiindulási alkoholfokát alkoholmérővel.
  2. Használj tiszta desztillált vizet a hígításhoz (csapvíz vagy ásványvíz nem ajánlott).
  3. Lassan add hozzá a vizet, folyamatos keverés mellett.
  4. Pihentesd legalább 1-2 hétig a hígítás után, hogy az ízek összeérjenek.
  5. Alkoholfok ellenőrzése: újra mérd meg az alkoholfokot, hogy biztosan a kívánt szintet érted el.